Zoeken
Menu
Aandoeningen

Erythema migrans

Ook bekend als: Tekenbeet

Wat is erythema migrans?

Erythema migrans is een huidafwijking die gezien wordt bij ziekte van Lyme. Het is vaak het eerste symptoom van de ziekte (stadium1). De ziekte van Lyme is een infectieziekte die wordt overgebracht door teken. In Nederland is ongeveer 20% van de teken besmet met de bacterie. Na een tekenbeet van een besmette teek, is de kans op de ziekte van Lyme minder dan 5% als de teek binnen 24 uur verwijderd is

Ontstaan

De ziekte van Lyme en dus ook de erythema migrans ontstaat door infectie met een bacterie, Borrelia Burgdorferi, die wordt overgebracht door een tekenbeet.

Symptomen

Erythema migrans ontstaat gemiddeld 2 tot 3 weken na de tekenbeet. Er ontstaat een rode plek die langzaam groter wordt. Dit ziet er dan uit als een rode ring met in het midden een blekere kleur. Soms voelen mensen zich er grieperig bij.

Behandeling

Na een tekenbeet is het belangrijk te teek te verwijderen, liefst binnen 24 uur en met een speciale tekentang. Als de teek langer dan 24 uur in de huid heeft gezeten, overleg dan meteen met de huisarts of behandeling nodig is. Als u de teek binnen 24 uur verwijderd heeft, is behandeling niet nodig tenzij in de maanden daarna verschijnselen van de ziekte van Lyme ontstaan. Let daar dus op. Mochten er verschijnselen, zoals erythema migrans ontstaan, ga dan naar uw huisarts voor behandeling met met antibiotica. Als de ziekte niet goed behandeld wordt is er een kans dat er later problemen ontstaan met onder andere de gewrichten en het hart.

Wat kan ik zelf?

Gebruik bedekkende kleding in bosrijke gebieden als de teken actief zijn (in Nederland van maart tot oktober) en controleer de huid na een boswandeling op teken (vooral in de plooien van de huid).

Verwijder een teek nooit met de vingers. Hij kan worden beschadigd, de maag/darminhoud lozen en de ziekmakende bacterie overdragen. Gebruik altijd een speciale tekentang.

Redactie
De redactie van dit artikel is gedaan door Redactie Huidhuis
Bij de redactie van Huidhuis zijn alle auteurs bekend.
Meer over Stichting Huidhuis
Omhoog