Zoeken
Menu
Aandoeningen

Eksteroog

Ook bekend als: Clavus

Wat is een eksteroog?

Een eksteroog is een (pijnlijke) verdikking en bevindt zich meestal op de onderkant van de voet of aan de zijkant van de tenen. Het kan ook tussen de tenen ontstaan. Hoe hoger de leeftijd, hoe vaker het voorkomt. Het komt meer voor bij vrouwen dan bij mannen.

Ontstaan

Een eksteroog ontstaat door druk van buitenaf. Bijvoorbeeld door het dragen van te strakke (of juist te losse) schoenen of hakken, vormafwijkingen van de voet of een combinatie hiervan. Door deze druk ontstaat eelt (=callus). Het ontstane eelt zorgt weer voor meer druk, waardoor deze eeltlaag in de huid drukt en er een ‘pit’ ontstaat, een eksteroog genoemd.

Symptomen

Een eksteroog heeft een harde kern (soms glasachtig) met daaromheen geïrriteerde huid. Eeltvorming is op zichzelf niet pijnlijk, een eksteroog is daarentegen wel vaak pijnlijk. Wanneer een eksteroog tussen de tenen zit, kan het verweekt zijn en daardoor is het minder hard. Deze zachte eksteroog is doorgaans erg pijnlijk.

Behandeling

Een eksteroog wordt soms (deels) weggesneden (‘geschild’). Dit geeft direct pijnverlichting. Salicylzuur kan worden gebruikt in combinatie met een ringpleister om de huid te verweken. Er zijn ook salicylzuur pleisters. Soms is het nodig naar de pedicure of podotherapeut te gaan, bijvoorbeeld als de eksteroog terug blijft komen. U kunt de arts om advies vragen welke pedicure of podotherapeut voor u geschikt is.

Wat kan ik zelf?

Het is belangrijk de druk te verminderen. Dit doet u onder andere door goede schoenen en sokken te dragen met voldoende ruimte voor de tenen. Dus geen schoenen die niet goed passen en hakken dragen wordt afgeraden. Draag geen schoenen zonder sokken en vermijd om op blote voeten te lopen. Er zijn speciale pleisters (bijvoorbeeld een ringpleister) of schuimrubber stukjes om wrijving in de schoen tegen te gaan. Soms is er een oorzaak, zoals een vormafwijking van de voet. Ga dan naar de arts voor verder advies. Ook is voorzichtigheid geboden bij aandoeningen waarbij de zenuwen in de voet worden aangetast, zoals bij diabetes. Bij deze aandoeningen is het aan te raden een arts raad te plegen.

Redactie
De redactie van dit artikel is gedaan door Michèle Hennekam
Basisarts en tevens tekstschrijver Huidhuis
Meer over Stichting Huidhuis
Omhoog