Zoeken
Menu
Aandoeningen

Dermatosis papulosa nigra

Wat is dermatosis papulosa nigra?

Dermatosis papulosa nigra is een huidaandoening die vooral voorkomt bij mensen met een donkere huid. Het is de medische benaming voor kleine, bruine tot zwarte bultjes op de huid. De bultjes kunnen op wratjes lijken en komen vooral in het gezicht en in de nek voor. De wrat-achtige plekjes verschillen van vorm en grootte.

Het gaat om een onschuldige huidaandoening.

Ontstaan

Hoe dermatosis papulosa nigra de ontstaan, is onbekend. De huidaandoening komt veel voor bij mensen van het Aziatische en negroïde ras. Wel speelt erfelijkheid bij ongeveer de helft van de mensen met papulosa nigra een sterke rol. De bultjes kunnen op alle leeftijden ontstaan. Vaak neemt het aantal in de puberteit toe. Dermatorsis papulosa nigra treft vooral vrouwen, maar ook mannen kunnen de bultjes krijgen.

Symptomen

Deze huidaandoening kenmerkt zich door kleine, donkerbruin tot zwarte bultjes op de huid. De pigmentafwijkingen zijn gemiddeld 1 tot 5 millimeter groot. De plekjes kunnen zowel bol als plat zijn, maar geven geen klachten. In sommige gevallen kunnen de plekjes wat jeuken.

Gaan de plekjes bloeden, verkleuren, of veranderen ze van vorm? Neem dan contact op met je huisarts.

Onderzoek

De arts kan de diagnose dermatosis papulosa nigra meestal met het blote oog vaststellen. In sommige gevallen wordt een huidbiopt genomen.

Behandeling

Dermatosis papulosa nigra is een onschuldige huidaandoening en hoeft daarom ook niet te worden behandeld. Wel kan de aandoening cosmetisch storend zijn. Een huisarts of dermatoloog kan de bultjes eventueel wegbranden (elektrocoagulatie). Dit kan onder lokale verdoving. De bultjes kunnen ook worden weggeschaafd (curretage), bevroren (cryotherapie) of worden behandeld met lasertechnieken.

Toch wordt deze onschuldige huidaandoening meestal niet behandeld. Het risico na behandeling is namelijk het ontstaan van hyperpigmentatie (donkere verkleuring) of hypopigmentatie (het lichter worden van de huid).

Wat kan ik zelf doen?

Je kunt zelf niets doen om dermatosis papulosa nigra te voorkomen.

Vind je de huidaandoening cosmetisch storend? Dan kun je ervoor kiezen om de plekjes te laten verwijderen. Overleg met je huisarts over de verschillende mogelijkheden.

Redactie
De redactie van dit artikel is gedaan door Suzanne Sindram Meer over Stichting Huidhuis
Omhoog