Zoeken
Menu
Aandoeningen

Dazenbeet

Ook bekend als: Regendaas

Wat is een dazenbeet?

De daas is een bloedzuigend insect dat tot de familie van de Tabanidae behoort. In Nederland komen verschillende soorten dazen voor, de bekendste is de regendaas.

Uiterlijk

De daas is vaak grijs of bruin. Je kunt ze vooral herkennen aan zijn grote ogen, gevlekte vleugels en gestreept achterlijf. Ze zijn minimaal 6 millimeter groot.

Dazen bijten

Een daas wordt vaak verward met de horzel. Horzels kunnen echter, in tegenstelling tot dazen, niet bijten. De daas komt vooral voor op vochtige plaatsen, waar zowel zon als schaduw is. In Nederland is dit veelal op het platteland waar weide en bomen elkaar afwisselen.

Ontstaan

De aandoening ontstaat door een insectenbeet. Bij dazen is de boosdoener de vrouwtjesdaas, die wel kan bijten maar niet steken. Muggen of wespen kunnen dat wel.

Warmte en beweging

Een daas is snel en komt vooral af op warmte en beweging. Ook kunnen bepaalde geurtjes een aantrekkingskracht op haar hebben. Meestal richt de daas zich op koeien en paarden, maar ook de mens wordt regelmatig gebeten. Dit komt doordat de daas makkelijk door dunne kleding heen kan bijten.

Beet van een daas

De vrouwtjesdazen hebben op de snuit een paar zeer scherpe ’tandjes’. Hiermee bijten ze de huid open en zuigen ze het bloed eruit, dat ze vervolgens opdrinken. Dit doen ze meestal na de paring, omdat het eiwitrijke bloed de eieren laat rijpen. De daas is berucht om haar agressieve bijtgedrag en bijt zodra zij contact met de huid maakt. Er blijft praktisch altijd een klein, maar pijnlijk en/of vervelend wondje over.

Symptomen en behandeling

Een daas snijdt tijdens het bijten de huid als het ware open. Hierdoor ontstaat een kleine, pijnlijke, jeukende verwonding.

Zwelling

Het wondje bloedt soms na, en de huid kan lokaal rood worden en gaan zwellen. Meestal is de zwelling klein en van korte duur. Sommige mensen reageren echter heftig op een dazenbeet en krijgen grotere zwellingen. Ook is er een risico op een plaatselijke bacteriële infectie van de huid. Dazen kunnen namelijk bacteriën overdragen.

Jeukstillende zalf

In principe hoef je met een dazenbeet niet naar de huisarts. Toch kan een arts in sommige gevallen toch helpen. Als de beet sterk jeukt, kun je deze bijvoorbeeld behandelen met jeukstillende zalf of crème. 

Infectie

Bij een bacteriële infectie is het uiteraard wel belangrijk om de huisarts te bezoeken. Een infectie moet namelijk worden behandeld met antibiotica.

Wat kan ik zelf?

Na een dazenbeet kun je de plek koelen met natte doeken, een coolpack of een washandje met ijsblokjes erin.

Schoonmaken

Maak de bijtwond schoon door het te wassen met water en desinfecteer de beet met bijvoorbeeld jodium of sterilon.

In de gaten houden

Het is belangrijk om de wond in de gaten te houden. Ontstaat er na een paar dagen een rood gebied rondom het wondje of verschijnen er gele korstjes? Mogelijk heb je een bacteriële infectie opgelopen. De huisarts kan deze infectie met antibiotica behandelen.

Pas je kleding aan

Voorkomen blijft natuurlijk altijd beter dan genezen. Dazen zijn overdag actief en komen vooral op warmte en beweging af. Ze kunnen, in tegenstelling tot muggen, door dunne kleding heen bijten.

Wanneer je een wandeling door de natuur gaat maken, kun je het beste wat dikkere kleding aantrekken en dichte schoenen dragen.

Dazenval

Ook bestaat er een dazenval die eruitziet als een zwarte bal. Deze bal beweegt licht en wordt door de zon verwarmd. Hierdoor wordt de bal aantrekkelijk voor de daas en kan de steekvlieg worden gevangen.

Redactie
De redactie van dit artikel is gedaan door Redactie Huidhuis
Bij de redactie van Huidhuis zijn alle auteurs bekend.
Meer over Stichting Huidhuis
Omhoog