Zoeken
Menu
Aandoeningen

Contactallergie

Wat is contactallergie?

Stoffen van buitenaf zorgen na contact met de huid voor een allergische reactie. Contactallergie moet onderscheiden worden van irritatie van de huid (Dit kan iedereen krijgen bij langdurig contact met irriterende stoffen op de huid). Heel veel stoffen kunnen een contactallergie veroorzaken, bijvoorbeeld nikkel, geurstoffen, cosmetica, planten, rubber, lijm en haarverf.

Ontstaan

Een contactallergie voor een bepaalde stof ontstaan niet meteen. Terwijl iemand in contact komt met het stofje ontwikkelt het lichaam langzaam een allergie. Het afweersysteem wil het stofje opruimen en veroorzaakt een ontstekingsreactie. Soms ontwikkelt de allergie zich binnen enkele weken, soms na jaren. Zo kun je jarenlang zonder problemen een bepaalde crème gebruiken en er toch ineens allergisch voor worden. Contactallergie blijft levenslang bestaan, is niet erfelijk en kan zowel bij mannen als vrouwen optreden.

Symptomen

De allergische reactie ziet eruit als een ontstoken huid. Kenmerken zijn roodheid, schilfering, zwelling, jeuk en blaasjes. Soms kunnen er zelfs grote, pijnlijke blaren ontstaan. Dit gebeurt op de plaats waar het contact met de stof is geweest. Contactallergie is niet besmettelijk.

Behandeling

Een contactallergie voor een bepaalde stof houdt u uw hele leven. De behandeling van een contactallergie kan bestaan uit het gebruik van een hormoonzalf om de huid tot rust te brengen en de jeuk te verminderen.

Wat kan ik zelf?

Vermijd de stoffen waar u allergisch voor bent. Dit kan leiden tot een verandering in leefwijze of beroep.

Valt onder
Redactie
De redactie van dit artikel is gedaan door Redactie Huidhuis
Bij de redactie van Huidhuis zijn alle auteurs bekend.
Meer over Stichting Huidhuis
Omhoog