Stoffen van buitenaf zorgen na contact met de huid voor een allergische reactie. Contactallergie moet onderscheiden worden van irritatie van de huid (Dit kan iedereen krijgen bij langdurig contact met irriterende stoffen op de huid). Heel veel stoffen kunnen een contactallergie veroorzaken, bijvoorbeeld nikkel, geurstoffen, cosmetica, planten, rubber, lijm en haarverf.
Een contactallergie voor een bepaalde stof ontstaan niet meteen. Terwijl iemand in contact komt met het stofje ontwikkelt het lichaam langzaam een allergie. Het afweersysteem wil het stofje opruimen en veroorzaakt een ontstekingsreactie. Soms ontwikkelt de allergie zich binnen enkele weken, soms na jaren. Zo kun je jarenlang zonder problemen een bepaalde crème gebruiken en er toch ineens allergisch voor worden. Contactallergie blijft levenslang bestaan, is niet erfelijk en kan zowel bij mannen als vrouwen optreden.
De allergische reactie ziet eruit als een ontstoken huid. Kenmerken zijn roodheid, schilfering, zwelling, jeuk en blaasjes. Soms kunnen er zelfs grote, pijnlijke blaren ontstaan. Dit gebeurt op de plaats waar het contact met de stof is geweest. Contactallergie is niet besmettelijk.
Een contactallergie voor een bepaalde stof houdt u uw hele leven. De behandeling van een contactallergie kan bestaan uit het gebruik van een hormoonzalf om de huid tot rust te brengen en de jeuk te verminderen.
Vermijd de stoffen waar u allergisch voor bent. Dit kan leiden tot een verandering in leefwijze of beroep.
Stichting Huidhuis wordt gerund door vrijwilligers en is afhankelijk van giften en donaties. Zonder uw bijdrage kan Huidhuis niet voortbestaan.