Zoeken
Menu
Aandoeningen

Confetti huid

Ook bekend als: Hypomelanosis guttata

Wat is confetti huid?

Confetti huid is een veelvoorkomende aandoening, waarbij er plaatselijke ontkleuringen van de huid optreden.

Een confetti huid komt meestal voor op de benen en vooral bij mensen van middelbare leeftijd of ouder die veel in de zon hebben gezeten. Zo heeft ruim de helft van alle 50-plussers in meer of mindere mate last van een confettihuid.

De medische term voor deze onschuldige aandoening is Hypomelanosis Guttata.

Ontstaan

Hoe een confetti huid ontstaat, is niet bekend. Wel wordt een relatie gezien tussen de hoeveelheid zonlicht die iemand krijgt en de uitgebreidheid van de aandoening.

Een confetti huid wordt vooral bij mensen met een lichte huid gezien.

Bij Afrikaans/Caribische mensen komt overigens een variant van confetti huid voor, die onafhankelijk van zonlicht ontstaat.

Symptomen

Op de huid ontstaan allerlei ‘porseleinachtige’ witte plekken. Hoe meer zonschade iemand heeft opgelopen, hoe meer witte plekjes er op de huid ontstaan. Meestal gaat het om kleine vlekjes van enkele millimeters groot. De ontkleuringen kunnen zowel rond zijn als hoekig.

Een confetti huid begint meestal op de (onder)benen en kan zich later uitbreiden naar andere lichaamsdelen, zoals armen en romp. Het gezicht is zelden aangedaan. De vlekjes verspreiden zich onregelmatig op de huid, maar vloeien nooit samen tot één grote witte vlek. Dit is wel het geval bij vitiligo.

Meestal valt een confetti huid in de zomer (in het zonlicht) meer op, omdat de vlekjes niet meer goed meekleuren met de rest van de huid. Dit is ook het geval na gebruik van de zonnebank.

Deze huidaandoening is geheel onschuldig en niet besmettelijk.

Behandeling

Er bestaat geen goede behandeling voor confettihuid. Behandelingen zoals lichttherapie en corticosteroïd injecties zijn niet effectief gebleken.

Je kunt de plekjes zo veel mogelijk voorkomen door de huid goed te beschermen tegen de zon. Ook als je al witte plekken hebt, kun je uitbreiding hiervan zo veel mogelijk beperken door je huid goed tegen zonlicht te beschermen.

Wat kan ik zelf?

  • Confetti huid lijkt een vorm van zonneschade van het zonlicht waaraan je gedurende je leven bent blootgesteld. Bescherm je goed tegen zonlicht en vermijd ultraviolette straling. Dit kan bijvoorbeeld door je goed in te smeren, beschermende kleding te dragen en de huid niet te veel bloot te stellen aan het zonlicht. Factor 30 of hoger is goed om te gebruiken. Lees meer tips over veilig zonnen in ons thema zon en huid.
  • Ga ook niet (te vaak) onder de zonnebank. Ook deze lampen kunnen er namelijk voor zorgen dat een confetti huid zich uitbreidt.
  • De vlekjes kunnen cosmetisch storend zijn. Je kunt er daarom voor kiezen om bepaalde ontsieringen te camoufleren. Gebruik hiervoor altijd goede make-up die bij je huid past. Je kunt je laten informeren door een deskundige. Ook behoort spray-tanning tot de mogelijkheden.
Valt onder
Redactie
De redactie van dit artikel is gedaan door Suzanne Sindram Meer over Stichting Huidhuis
Omhoog