Zoeken
Menu
Aandoeningen

Chlamydia

Wat is chlamydia?

Chlamydia is een seksueel overdraagbare aandoening die wordt veroorzaakt door een bacterie. Het is de meest voorkomende soa onder jongeren in Nederland. Chlamydia geeft soms geen klachten. Je kunt de soa dus hebben zonder dat je het weet en het ongemerkt aan anderen doorgeven. Bij vrouwen kan chlamydia ernstige gevolgen hebben: zij kunnen er onvruchtbaar van worden.

Ontstaan

Chlamydia wordt veroorzaakt door een bacterie, namelijk Chlamydia trachomatis. Deze zit in het slijmvlies van de penis, vagina of anus van iemand die besmet is. De bacterie wordt overgedragen via seksueel contact, waarbij de slijmvliezen met elkaar in aanraking komen.

Symptomen

De helft van de mannen en driekwart van de vrouwen merkt niks van de chlamydia infectie. Als er wel klachten zijn dan ontstaan ze 1 tot 3 weken na de besmetting. Vrouwen krijgen klachten die lijken op een blaasontsteking, zoals pijn bij het plassen en in de onderbuik. Ook kan de vaginale afscheiding anders zijn of kan er vaginaal bloedverlies zijn terwijl je niet ongesteld bent. Klachten bij mannen zijn pijn bij het plassen en/of afscheiding uit de plasbuis. Bij vrouwen kan de infectie opstijgen naar de eileiders waardoor ze dicht gaan zitten. Hierdoor is er meer kans op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Ook kan een vrouw onvruchtbaar worden.

Behandeling

Chlamydia kan goed behandeld worden met antibiotica. Alle partners uit de periode 4-6 weken voorafgaand aan de klachten moeten gewaarschuwd en onderzocht worden. Als chlamydia ontdekt wordt terwijl je geen klachten had, moeten alle partners van de afgelopen 6 maanden gewaarschuwd worden. De GGD kan helpen om partners anoniem te waarschuwen.

Wat kan ik zelf?

Door veilig te vrijen verklein je het risico op besmetting met chlamydia. Op de site van SoaAids kun je vinden wat veilig is en wat niet. Heb je chlamydia, vermijd dan seksueel contact of gebruik een in ieder geval een condoom. Chlamydia kan tot ongeveer een week na de behandeling besmettelijk zijn.

Het testen op chlamydia is pas twee weken na onveilig vrijen zinvol. Ga bij klachten wel eerder naar je arts. Testen kan bij de huisarts, bij een soa-kliniek of bij de GGD. Op de website van SoaAids lees je meer over eensoa-test .

Redactie
De redactie van dit artikel is gedaan door Redactie Huidhuis
Bij de redactie van Huidhuis zijn alle auteurs bekend.
Meer over Stichting Huidhuis
Omhoog