Zoeken
Menu
Aandoeningen

Candida

Ook bekend als: Candidiasis vaginalis

Wat is candida?

Candida komt vooral voor bij jonge, seksueel actieve vrouwen. Toch is het geen echte seksueel overdraagbare aandoening (soa). In de vagina leven bacteriën en schimmels, waaronder de gist die candida veroorzaakt. Tussen de vele soorten bestaat een natuurlijk evenwicht. Onder bepaalde omstandigheden kan de gist die candida veroorzaakt teveel gaan groeien. Er ontstaat dan een schimmelinfectie met klachten. Candida overgroei kan behalve op de slijmvliezen van de geslachtsorganen ook in de mond (spruw) of op de huid (smetten) voorkomen.

Ontstaan

Candida is een schimmelinfectie met de gist Candida albicans. De gist is vaak al in de vagina aanwezig, maar gaat teveel groeien. Je wordt er dus niet mee besmet. De kans op overgroei van de gist lijkt groter bij een lage weerstand, bij gebruik van bepaalde medicijnen (bijv. prednison of antibiotica) of bij suikerziekte. Hormonale veranderingen lijken ook een rol te spelen, sommige vrouwen krijgen rond iedere menstruatie een schimmelinfectie. Het wassen van de vagina met zeep kan de vaginawand irriteren. Soms is er geen duidelijke oorzaak te vinden, gezonde vrouwen kunnen ook regelmatig schimmelinfecties krijgen.

Symptomen

Bij candida kun je last krijgen van jeuk in de vagina en een pijnlijk of branderig gevoel tijdens het plassen of vrijen. De schaamlippen kunnen rood en gezwollen zijn en er is witte, brokkelige vaginale afscheiding zonder geur. Mannen hebben meestal geen klachten, maar de eikel van de penis kan er rood en schilferig uitzien.

Behandeling

Behandeling is alleen nodig als er klachten zijn. Er kan dan een vaginaal antischimmeltablet gebruikt worden. Als de schaamlippen jeuken kan daar een schimmeldodende crème aangebracht worden. Prepuberale kinderen worden sowieso met crème behandeld. Het duurt enkele dagen voor de klachten over gaan. Soms komt de schimmelinfectie steeds terug, bespreek dit dan met uw arts. Behandeling van de partner is alleen noodzakelijk als die ook klachten heeft.

Wat kan ik zelf?

Probeer de natuurlijke toestand van de vagina niet te verstoren. Het is voldoende om de schaamstreek met lauw water af te spoelen. Zeep of ‘intiemproducten’ kunnen de balans verstoren.

Redactie
De redactie van dit artikel is gedaan door Redactie Huidhuis
Bij de redactie van Huidhuis zijn alle auteurs bekend.
Meer over Stichting Huidhuis
Omhoog