Zoeken
Menu
Aandoeningen

Candida-infectie van de mond

Ook bekend als: Mondschimmel

Wat is een candida-infectie?

Een candida-infectie van de mond wordt ook wel mondschimmel genoemd. Candida is een gistkiem dat schimmel veroorzaakt.

Andere plaatsen waar een schimmelinfectie zich kan ontwikkelen zijn:

 • De vagina
  Een vaginale schimmelinfectie komt vooral voor bij jonge, seksueel actieve vrouwen. Dit wordt vaak verward met een soa, maar dat is het eigenlijk niet. Lees meer over de vaginale schimmelinfectie.

 • De luierzone
  Luieruitslag is een ontsteking van het huidgebied dat wordt bedekt met de luier. Bijna alle luierdragende kinderen krijgen hier in meer of mindere mate last van. Lees meer over luieruitslag.

 • De nagelriemen
  Je hebt twee soorten nagelriemontsteking, namelijk een acute of chronische ontsteking. Lees meer over de symptomen en behandeling van nagelriemontsteking.

Baby’s die borstvoeding krijgen kunnen spruw ontwikkelen. Dit is een infectie van het mondslijmvlies door een gist. Spruw lijkt op een schimmelinfectie, maar is dus eigenlijk net iets anders. De symptomen lijken daarentegen wel weer op een candida-infectie van de mond.

Candida-kiemen

Een klein aantal candida-kiemen leven gewoonlijk op een gezonde huid en in een gezonde mond. Deze kiemen zijn doorgaans onschadelijk. In bepaalde situaties of onder bepaalde omstandigheden kan er een overvloed aan candida-organismen ontstaan. Deze kunnen tot een aanval van mondschimmel leiden.

Ontstaan

Er zijn verschillende omstandigheden of bepaalde situaties waarbij een candida-infectie van mond (sneller) ontstaat. Dit zijn:

Bij baby’s

Een mondschimmelinfectie komt vrij veel voor bij kleine baby’s. Dit wordt spruw genoemd.

Gebit

Een gebit dat niet goed schoon wordt gehouden kan een oorzaak zijn van mondschimmel. Ook wanneer een kunstgebit ’s nachts niet uit de mond wordt genomen of niet goed past. Hierdoor ontstaat wrijving op het tandvlees.

Antibiotica

Een antibioticakuur doodt onschadelijke bacteriën die in de mond leven. Ze doden echter niet de candida-organismen. Deze kunnen zich eenvoudig vermenigvuldigen wanneer er minder andere bacteriën zijn. Dit geldt ook voor het overmatig gebruik van antibacterieel mondspoelwater.

Corticosteroïde

Het innemen van corticosteroïde tabletten of sprays.

Droge mond

Dit kan voorkomen als bijwerking bij bepaalde medicijnen (bijvoorbeeld antidepressiva, antipsychotica of chemotherapie), na radiotherapie aan het hoofd of de hals of als symptoom van het syndroom van Sjögren.

Verminderd immuunsysteem

Een gebrekkig werkend immuunsysteem kan mondschimmel veroorzaken. Ook een ijzer- of foliumzuurgebrek speelt hierbij een rol of wanneer je HIV/AIDS hebt.

Dit geldt ook als je fragiel bent of een algemeen slechte gezondheid hebt.

Symptomen

Een candida-infectie van de mond, ofwel mondschimmel, wordt gekenmerkt door witte stippen die zich in de mond ontwikkelen. Dit is een klassiek symptoom.

Witte stippen of plekken

De witte stippen kunnen samen grotere plekken of ‘plaques’ vormen. Ook verandert de witte kleur soms in grijs of geel. Als je een plek weg wrijft, kan het onderliggende weefsel rood en rauw zijn.

Pijnlijk

De plekken binnenin de mond kunnen rood en pijnlijk worden. Dit gebeurt gewoonlijk als de schimmel ontstaat na een antibiotica- of corticosteroïdekuur.

Kunstgebit

Dragers van een kunstgebit kunnen last krijgen van plekken die voortdurend rood en gezwollen zijn. Deze plekken zitten onder het gebit.

Mondhoeken

Mensen met mondschimmel krijgen soms ook last krijgen van pijnlijke, gebarsten, rode plekken net buiten de mond. Voornamelijk in de hoek waar de boven- en onderlippen samenkomen. Dit heet mondhoek stomatitis.

Pijn?

Sommige lichte vormen van mondschimmelinfecties zijn pijnloos. Soms kan de infectie echter vrij pijnlijk zijn. Baby’s met deze aandoening kunnen gaan kwijlen of hun voedsel weigeren, omdat ze pijn hebben.

Behandeling

Een candida-infectie van de mond kan op verschillende manieren behandeld worden. Dit gebeurt door middel van een lokale (plaatselijke) behandeling of door middel van schimmeltabletten.

Lokale (plaatselijke) behandeling

Meestal wordt een mondschimmeld behandeld met druppels, tabletten of een gel die antischimmel medicijnen bevatten. Antischimmel medicijnen zijn bijvoorbeeld nystatine, amfotericine of miconazol.

Deze kunnen op de betreffende plaatsen aangebracht worden, waarbij de instructies op de verpakking gevolgd moeten worden.

 • Gebruik bij druppels een druppelaar om het vocht binnenin de mond goed op de betreffende plekken aan te brengen.
 • Tabletten smelten in de mond terwijl je erop zuigt.
 • Een gel smeer je op de aangedane plaatsen.
 • Houd de druppels, tabletten of de gel zo lang mogelijk in de mond voor je slikt. Het doel is om de actieve bestanddelen in contact te houden met de aangedane plaatsen om de candida’s te doden.
 • Probeer niets te eten of te drinken tot ongeveer 30 minuten na elke dosis. Dit helpt voorkomen dat het medicijn snel uit de mond gespoeld wordt.

Antischimmel tabletten

Tabletten die medicijnen bevatten, zoals fluconazol en itraconazol, verwijderen de schimmel alsmede schimmel- en spruwinfecties uit het lichaam. Deze medicijnen worden vaak bij ernstige gevallen ingezet, bijvoorbeeld bij mensen die een slecht werkend immuunsysteem hebben en een uitgebreide mondschimmelinfectie ontwikkelen.

Wat kan ik zelf?

Het kan soms mogelijk zijn om bepaalde situaties te veranderen om verdere aanvallen van een mondschimmelinfectie te voorkomen.

Suikerziekte

Een goede controle van het bloedsuikergehalte vermindert het risico op schimmel en andere infecties.

Corticosteroïden

Wanneer je corticosteroïden per inhalatie gebruikt kan het gebruik van een vervangbare inhalator het risico op schimmel verminderen. Het is ook belangrijk om na de inhalatie de mond goed te spoelen.

Kunstgebit

Als je een gebit draagt wordt aangeraden het gebit ’s nachts, of minstens zes uur per dag, uit te laten. Men denkt dat het constant dragen van een kunstgebit een veel voorkomende reden is voor het ontwikkelen van een mondschimmel.

Een kunstgebit dient ook dagelijks schoongemaakt en gedesinfecteerd te worden. Gebruik hiervoor zeepwater, vooral voor het aangepaste deel dat niet gepolijst is. Borstel het kunstgebit af met een nagelborstel en laat het gebit in een ontsmettende oplossing weken of gebruikt Steradenttabletten. Laat het kunstgebit aan de lucht drogen. Je kunt je altijd laten adviseren door je tandarts.

Medicatie – droge mond

Als je medicijnen inneemt waardoor de mond droog kan worden, neem dan regelmatig een slokje water.

Bloedonderzoek

Een arts kan bloedonderzoek adviseren bij het vermoeden op een aandoening als suikerziekte of foliumzuurgebrek.

Redactie
De redactie van dit artikel is gedaan door Redactie Huidhuis
Bij de redactie van Huidhuis zijn alle auteurs bekend.
Meer over Stichting Huidhuis
Omhoog