Zoeken
Menu
Aandoeningen

Café-au-lait-vlekken

Wat zijn café-au-lait-vlekken?

Café-au-lait-vlekken hebben de kleur van koffie met melk, vandaar deze naam. De aandoening komt voor bij tien procent van de kinderen met een blanke huid en bij twintig procent van de kinderen met een donkere huid.

De vlekken ontstaan meestal op kinderleeftijd en groeien met het kind mee. De vlekken worden niet kwaadaardig. Wel kunnen meerdere café-au-lait-vlekken een aanwijzing zijn voor andere aandoeningen. Bijvoorbeeld de ziekte van Bourneville of neurofibromatose.

Ontstaan

Café-au-lait-vlekken worden veroorzaakt door een toename van pigment in de huidlaag.

Symptomen

De vlekken zijn niet dikker dan de normale huid. Ze zijn rond of ovaal en hebben een duidelijke grens. De grootte varieert van 0,2 tot 4 centimeter bij pasgeboren kinderen tot 1,5 tot 30 centimeter bij oudere kinderen of volwassenen. De vlekken kunnen overal op de huid zitten.

Behandeling

Café-au-lait-vlekken zullen niet spontaan verdwijnen. Omdat de vlekken goedaardig zijn hoeven ze ook niet verwijderd te worden. Bij cosmetische bezwaren kan dit echter wel. Blekende crèmes geven geen verbetering. De vlekken kunnen behandeld worden door middel van lasertherapie, maar de resultaten hiervan zijn wisselend.

Wat kan ik zelf?

U kunt een café-au-lait-vlek met camouflagemiddelen bedekken.

Redactie
De redactie van dit artikel is gedaan door Redactie Huidhuis
Bij de redactie van Huidhuis zijn alle auteurs bekend.
Meer over Stichting Huidhuis
Omhoog