Zoeken
Menu
Aandoeningen

Body dysmorphic disorder

Ook bekend als: Stoornis in de lichaamsbeleving

Wat is Body Dysmorphic Disorder

Bij Body Dysmorphic Disorder (ook wel BDD genoemd) is de lichaamsbeleving verstoord. Hierbij zijn er lichamelijke klachten, maar kan er geen onderliggende huidaandoening die de klachten veroorzaakt worden gevonden. Het gaat met name om klachten omtrent het lichaamsbeeld.

Ontstaan

De oorzaak van BDD is niet bekend. BDD kan beginnen na heftige emotionele problemen, zoals huwelijksproblemen. Het komt vaak samen voor met een depressie. Veel mensen met BDD zijn niet getrouwd en zijn werkloos.

Symptomen

Vaak betreffen de symptomen bij BDD het hoofd of het gezicht. Het kan bijvoorbeeld de gedachte zijn dat het gezicht rood is, brandt of erg vettig is. Of dat het haar erg veel uitvalt. De klachten kunnen over elk lichaamsdeel gaan. Het gevoel wat overheerst is het gevoel lelijk te zijn, niet aantrekkelijk of dat iets misvormd is. Dit kan iemand met BDD wel tot acht uur per dag bezig houden. Vaak is er sprake van weinig zelfvertrouwen en veel kijken in de spiegel. Het is niet ongebruikelijk dat iemand met BDD plastische chirurgie heeft ondergaan. Er kan sprake zijn van suïcidale gedachten.

Behandeling

Bij BDD kan voor een langere periode het medicijn SSRI worden voorgeschreven. Dit komt, omdat de aandoening terug kan keren na het stoppen met dit medicijn. Andere medicijnen (als SSRI’s niet werken of gegeven kunnen worden) zijn: antipsychotica en tricyclische antidepressiva. Een andere behandeling voor BDD is cognitieve gedragstherapie. Een combinatie van cognitieve gedragstherapie met SSRI kan de effectiviteit van de behandeling verhogen. Daarnaast kan ondersteunende psychotherapie helpen. Belangrijk is dat het behandelen van de vermeende (huid)klacht niet zal helpen. Het kan soms zelfs verergering geven.

Wat kan ik zelf?

Het is belangrijk bij BDD niet geïsoleerd te raken en de klachten aan een arts te vertellen, zodat de juiste hulp ingeschakeld kan worden. Het kan lang duren totdat het duidelijk is dat iemand BDD heeft, omdat mensen met BDD hun zorgen en schaamte vaak niet willen delen.

Redactie
De redactie van dit artikel is gedaan door Redactie Huidhuis
Bij de redactie van Huidhuis zijn alle auteurs bekend.
Meer over Stichting Huidhuis
Omhoog