Zoeken
Menu
Aandoeningen

Blue naevus

Ook bekend als: Blauwe moedervlek

Wat is een blue naevus?

Een blue (oftewel blauwe) naevus is een moedervlek die dieper in de huid ligt. Het ontstaat meestal op kinderleeftijd of tijdens de puberteit.

Ontstaan

Bij een blue naevus ligt het pigment in de lederhuid. De blauwe kleur komt door het terugkaatsen van een korte golflengte van licht door het pigment in die huidlaag. Dit heet ook wel het Tyndall effect.

Symptomen

De blue naevus is een blauw, blauwzwart of blauwgrijs bultje of bolletje. Ze voelen vast aan en zijn glad, meestal half bolvormig, maar kunnen ook vlak of lichtverheven zijn. De moedervlek is bijna altijd kleiner dan een centimeter. Meestal is het er één en het zit dan vaak op de hand- of voetruggen.

Er is ook een variant op de normale blue naevus, namelijk de cellulaire blue naevus. Deze is meer dan een centimeter groot en zit meestal op de schedel, billen, het heiligbeen of op het gezicht.

Behandeling

Het is niet altijd nodig de blue naevus te verwijderen, dit is alleen nodig bij twijfel over kwaadaardigheid of voor cosmetische redenen. Wanneer de naevus verandert of plots ontstaat is soms een biopsie nodig. Ook kan doorverwezen worden naar de dermatoloog.

Wat kan ik zelf?

De blue naevus kan soms zorgen oproepen, omdat het op een melanoom kan lijken. De blue naevus wordt daarentegen vrijwel nooit kwaadaardig. Het is wel geadviseerd contact op te nemen met een arts als de plek verandert, plots ontstaat of als u zich zorgen maakt.

Redactie
De redactie van dit artikel is gedaan door Redactie Huidhuis
Bij de redactie van Huidhuis zijn alle auteurs bekend.
Meer over Stichting Huidhuis
Omhoog