Zoeken
Menu
Aandoeningen

Blozen

Ook bekend als: Erythema pudoris

Wat is blozen?

Blozen kan mensen gebeuren die angstig, opgewonden, verlegen of bijvoorbeeld zenuwachtig zijn. Als reactie op zulke gevoelens ontspannen de spieren rondom de kleine bloedvaatjes in je gezicht. Daardoor worden de bloedvaatjes wijder. Zo kan er meer bloed door deze vaatjes stromen. En dat kun je van buiten zien: de wangen, neus, kin en voorhoofd worden rood. Ook kunnen er vlekken opkomen in de hals.

Blozen is een normale reactie van het lichaam, die meer voorkomt bij jongere en verlegen mensen. En hoe lichter en dunner de huid, hoe beter het te zien is. De aanleg om te blozen als reactie op een emotie, is waarschijnlijk aangeboren.

Sommige mensen vinden blozen zo vervelend, dat ze proberen om bijvoorbeeld spreekbeurten en andere stresssituaties te vermijden. Dit kan iemands leven gaan beheersen en zelfs leiden tot bloosangst (erytofobie).

Er zijn ook andere oorzaken van blozen, zoals opvliegers en het slikken van bepaalde medicijnen.

Als er veel kleine bloedvaatjes in het gezicht (wangen) zitten die blijvend verwijd zijn, kan het lijken of je altijd bloost. Deze vaatjes, teleangiëctastieën, worden vaak bij couperose gezien, dat veel voorkomt en onderdeel kan zijn van de langer durende huidaandoening rosacea.

Ontstaan

Als reactie op gevoelens als angst, opwinding, verlegenheid of zenuwen ontspannen de spieren rondom de kleine bloedvaatjes in je gezicht. Hierdoor verwijden de kleine bloedvaatjes in de huid zich en vullen zich met meer bloed. De wangen, neus, kin en voorhoofd worden rood.

Deze versterkte doorbloeding kun je van buiten zien, vooral bij mensen met een licht huidtype. Het zogenoemde sympathische zenuwstelsel ‘stuurt’ deze reactie. Zelf kun je het daarom nauwelijks tegenhouden. Nu wordt de een wel sneller rood dan de ander. De aanleg om te blozen als reactie op een emotie, is waarschijnlijk aangeboren.

Andere factoren die kunnen leiden tot blozen zijn onder meer: lichamelijke inspanning, een hoge omgevingstemperatuur, koorts, opvliegers (bij vrouwen in de overgang), alcoholgebruik, kruidig eten, bepaalde geneesmiddelen, couperose, bijniertumor en het carcinoïd syndroom.

Symptomen

De wangen, kin, voorhoofd en neus worden plotseling rood. Soms komen er ook vlekken op in de nek.

Blozen kan een tintelend gevoel geven, en je kunt het er ook warm van krijgen. Na een tijdje trekt de roodheid weer weg.

Behandelen

Blozen is meestal een natuurlijke reactie van het lichaam, uitgelokt door een stresssituatie. Daartegen zijn geen speciale medicijnen. Wordt blozen als een probleem ervaren, dan kan een psycholoog helpen met gesprekken en oefeningen.

Soms worden in hele ernstige gevallen bepaalde angstremmers en bètablokkers voorgeschreven tegen het blozen. Maar deze medicijnen hebben bijwerkingen, en dat is een groot nadeel.

Ontstaat de rode kleur bij vrouwen door opvliegers in de overgang, dan kan een huisarts eventueel hormonen voorschrijven. Een arts moet ook worden bezocht als je vermoedt dat het blozen ontstaat door couperose of het slikken van een nieuw medicijn.

Wat kun je zelf?

  • Besteed niet te veel aandacht aan het blozen en probeer het ook niet te onderdrukken, want dan wordt het juist erger.
  • Let bij een stresssituatie eens niet op je rode gezicht, maar concentreer je op wat er in de omgeving gebeurt.
  • Spreek bij het blozen uit dat je voelt dat je rood wordt en wat er in je omgaat. De reactie van de omgeving daarop valt meestal mee.
  • Probeer te accepteren dat blozen niet iets is om je voor te schamen, maar nu eenmaal bij je hoort. Een psycholoog kan hierbij helpen.
  • Probeer ademhalings- en ontspanningsoefeningen om zelf rustig te worden en de aandacht te verleggen.
  • Vermijd eventuele ‘bloossituaties’ niet. Dat lijkt op dat moment misschien een oplossing, maar dat gaat voor de lange termijn niet op.

Redactie
De redactie van dit artikel is gedaan door Redactie Huidhuis
Bij de redactie van Huidhuis zijn alle auteurs bekend.
Meer over Stichting Huidhuis
Omhoog