Zoeken
Menu
Aandoeningen

Bloemkooloor

Ook bekend als: Bokseroor

Wat is een bloemkooloor?

Bij een bloemkooloor is de oorschelp beschadigd. De oorschelp is zo vervormd, dat die iets weg heeft van een bloemkoolroosje.

Dit ontstaat meestal na een flinke klap (trauma) op het oor, zoals bij boksen of andere contactsporten, of bij een piercing door het bovenste gedeelte van het oor.

Ontstaan

Er kan dan een bloeduitstorting ontstaan tussen het oorkraakbeen en het vlies dat daaroverheen ligt, het perichondrium. Het perichondrium voorziet het kraakbeen van voedingstoffen en zuurstof.

Door de bloeduitstorting kan er een ruimte ontstaan tussen het perichondrium en het kraakbeen. Hierdoor wordt de toevoer van voedingsstoffen naar het kraakbeen onderbroken en het kraakbeen aangedaan. Dit leidt tot een blijvend vervormde oorschelp.

Bloemkooloor door piercing

Wie een piercing laat aanbrengen boven in het oor, gaat door kraakbeen heen. Ook daarbij kan een bloeduitstorting ontstaan tussen het oorkraakbeen en het perichondrium.

Verwijder de piercing bij pijn en zwelling zo snel mogelijk, en ga voor behandeling naar een arts.

Een piercing in een oorlel kan minder kwaad. Daar bevindt zich namelijk geen kraakbeen.

Wat kan ik zelf?

Ga met een bloeduitstorting in de oorschelp naar een arts. Het is namelijk belangrijk dat het oor zo snel mogelijk wordt behandeld.

Is een bloemkooloor eenmaal ontstaan, dan kan de plastisch chirurg misschien helpen. Maar volledig herstel is niet meer mogelijk.

Redactie
De redactie van dit artikel is gedaan door Redactie Huidhuis
Bij de redactie van Huidhuis zijn alle auteurs bekend.
Meer over Stichting Huidhuis
Omhoog