Zoeken
Menu
Aandoeningen

Berloque dermatitis

Wat is Berloque dermatitis ?

Bij Berloque dermatitis reageert de huid op de stof furocoumarine wanneer er zon valt op de huid.

Er kunnen dan rode plekken ontstaan die na enkele dagen verkleuren naar bruin. Dit wordt een fototoxische reactie van de huid genoemd.

Furocoumarine zit in bepaalde planten en vruchten. Het wordt ook gebruikt in cosmetica.

Ontstaan en symptomen

De stof furocoumarine maakt de huid gevoelig voor zonlicht. Valt er zon op de huid, dan kan dit stofje zorgen voor een ontstekingsreactie van de huid.

Op de huid ontstaan eerst rode plekken. Soms, bij een heftigere reactie, kunnen deze plekken pijnlijk zijn en/of jeuken. Van de ontstekingsreactie kun je ook zwellingen en blaren krijgen. Na enkele dagen verkleuren de rode plekken naar bruin. Ze hebben een onregelmatig patroon, soms met vertakkingen en strepen.

Furocoumarine zit in bepaalde planten (reuzenberenklauw en wijnfruit) en citrusvruchten. Het wordt ook gebruikt in cosmetica. De stof zit bijvoorbeeld in bergamotolie, een geurstof in parfums. De huidreactie ontstaat dan waar het parfum is opgedaan, zoals op de hals.

Beloop en behandeling

De bruine plekken trekken meestal vanzelf weer weg. Maar soms kun je de verkleuring op de huid blijven zien. Om cosmetische redenen kun je dan bij de huidarts advies krijgen over een behandeling met blekende middelen, zoals hydrochinon crème.

Wat kan ik zelf doen?

Vermijd furocoumarine als dat mogelijk is, en bescherm de huid altijd goed tegen fel zonlicht. Zorg daarom voor zonnebrand met een hoge beschermingsfactor.

Redactie
De redactie van dit artikel is gedaan door Redactie Huidhuis
Bij de redactie van Huidhuis zijn alle auteurs bekend.
Meer over Stichting Huidhuis
Omhoog