Zoeken
Menu
Aandoeningen

Bedwantsen

Ook bekend als: Bed bug

Wat is een bedwants?

Een bedwants of wandluis (in het Engels: bed bug) is een insect, zo groot als een appelpitje (circa 5 mm). In Nederland waren deze parasieten uitgeroeid, maar sinds tien jaar komen ze weer voor. Ze leven vooral in en rond bedden en voeden zich daar met het bloed van slapende mensen. Om dit op te zuigen, steken ze met hun snuiten in de huid.

Symptomen

Met hun steken veroorzaken bedwantsen rode vlekjes, met in het midden een bultje. Daarin kun je de steekopening nog zien. De bultjes, die erg kunnen jeuken, lijken wel op muggenbulten.

Je vindt de bulten op plekken op het lichaam die onder de deken lagen. Muggen steken daar meestal niet.

De beten van een bedwants liggen meestal in een rijtje van drie achter elkaar. Dat worden ook wel ‘breakfast, lunch and dinner’-beten genoemd.

De rode vlekjes zijn meestal na enkele weken helemaal verdwenen.

Behandeling

Het komt haast nooit voor dat bedwantsen ziektes overbrengen. Maar de beten kunnen wel (hevige) jeuk geven, die meestal na een week weer verdwijnt. Spoelen met warm water of producten gebruiken tegen muggenbulten kan verlichting geven.

Bij ernstige jeuk kan op voorschrift eventueel een corticosteroïd crème worden gesmeerd. Verder kan een lokale huidinfectie ontstaan, evenals littekens na het openkrabben van de wondjes. 

Wat kan ik zelf?

Hou er rekening mee dat bedwantsen in alle slaapkamers kunnen opduiken. Zo vormen ze, resistent geworden tegen insectenbestrijdingsmiddelen, wereldwijd meer en meer een plaag in hotels.

• Controleer je hotelbed (vooral onder het matras), en zet je bagage niet daarbij in de buurt maar bijvoorbeeld in de badkamer. Bedwantsen of hun eitjes kun je namelijk mee terugnemen naar huis.

• Heb je jeuk of rode plekken op de huid opgelopen, en zijn er bloedvlekjes op de hotellakens te zien? Neem de gedragen kleding in een dichte vuilniszak mee naar huis, pak die in de tuin uit, was de kleding op 60 graden en gebruik de droger. Meer adviezen zijn te verkrijgen bij de gemeente of de GGD.

Bedwantsen zijn moeilijk te bestrijden: daarvoor moet een gecertificeerd professioneel bedrijf worden ingeschakeld.

Redactie
De redactie van dit artikel is gedaan door Redactie Huidhuis
Bij de redactie van Huidhuis zijn alle auteurs bekend.
Meer over Stichting Huidhuis
Omhoog