Het basaalcelcarcinoom (BCC) is de meest voorkomende vorm van huidkanker. Circa een op de vijf Nederlanders krijgt voor het 85ste levensjaar deze vorm van huidkanker. Het komt alleen voor op de huid, zelden op slijmvliezen en niet op de handpalmen of voetzolen. De tumor groeit traag en zaait maar zeer zelden uit.
BCC ontstaat door beschadiging van de kiemcellen in de opperhuid. Beschadiging vindt vooral plaats door overmatige blootstelling aan zonlicht. Ouderen en mensen met een licht huidtype lopen meer risico.
BCC’s kunnen op verschillende manieren (langzaam) groeien, bijvoorbeeld alleen oppervlakkig of juist sprieterig de diepte in. Een BCC kan door lokaal te groeien ook andere weefsels bereiken en beschadigen, het zaait echter bijna nooit uit.
Een BCC lijkt vaak op een wondje dat niet wil genezen. De meeste BCC’s zijn glanzende huidkleurige tot rode of bruine bultjes, met centraal een putje. Hierin zit vaak een wondje met een korstje. Soms zijn er kleine vaatjes zichtbaar en jeukt de plek of is hij pijnlijk. BCC’s komen vooral voor op gebieden die aan zonlicht worden blootgesteld, zoals in het gelaat. Sommige BCC’s, met name die op de romp voorkomen, lijken meer op een niet-jeukende eczeemplek.
De kans op BCC kan worden verminderd door goede bescherming van de huid tegen zonlicht door bijvoorbeeld het gebruik van zonnebrand crèmes en vermijden van zonnebankgebruik [zie ook ons thema ‘zon en huid’].
Omdat de diagnose BCC vaak snel gesteld wordt en het tumortje zeer langzaam groeit, is deze huidkanker goed te behandelen. Het is wel van belang tijdig hiermee naar de dokter te gaan want hoe kleiner het BCC des te beter het cosmetisch eindresultaat na behandeling.
Een BCC wordt meestal chirurgisch verwijderd. Het verwijderde weefsel wordt altijd door de patholoog onder de microscoop bekeken om er zeker van te zijn dat het BCC volledig verwijderd is. Soms wordt (in het gezicht) Mohs chirurgie toegepast, waarbij de huidkanker zo precies mogelijk wordt weggehaald en het verwijderde weefsel tijdens de operatie wordt onderzocht onder de microscoop.
Bij bepaalde vormen van BCC’s (oppervlakkige vormen), kan worden gekozen voor behandeling met een crème (zoals 5-fluouracil of Imiquimod), voor fotodynamische therapie (een vorm van lichttherapie), of stikstofbehandeling (cryotherapie). Heel soms wordt gekozen voor bestraling bij moeilijk te opereren BCC’s of in het geval van uitzaaiingen.
Stichting Huidhuis wordt gerund door vrijwilligers en is afhankelijk van giften en donaties. Zonder uw bijdrage kan Huidhuis niet voortbestaan.