Zoeken
Menu
Aandoeningen

Bacteriële vaginose

Wat is bacteriële vaginose

Bacteriële vaginose is een veel voorkomende oorzaak van vaginale klachten bij seksueel actieve vrouwen. In de vagina leven bacteriën en schimmels. Tussen de vele soorten bestaat een natuurlijk evenwicht. Bij bacteriële vaginose is dit evenwicht verstoord en gaat een bepaald soort bacterie te veel groeien. Omdat iedereen de bacteriën altijd al bij zich draagt, kun je elkaar niet besmetten tijdens de seks. Bacteriële vaginose is dus geen echte seksueel overdraagbare aandoening (soa).

Ontstaan

Bepaalde bacterieën die normaal slechts in kleine aantallen in de vagina leven, zijn sterk vermeerderd. Het gaat met name om de bacterie Gardnerella vaginalis. De kans hierop lijkt groter te zijn als de zuurgraad van de vagina verstoord is. Dit kan gebeuren door het wassen van de vagina met zeep, vaginale douches en door het gebruik van bepaalde antibiotica. Ook leeftijd, afkomst en hormoonspiegels hebben invloed op de zuurgraad in de vagina.

Symptomen

Ongeveer de helft van de vrouwen met een bacteriële vaginose krijgt klachten. Het gaat dan om witte plakkerige afscheiding uit de vagina met een specifieke geur (vislucht-achtig). Als de afscheiding in aanraking komt met sperma, wordt de geur nog sterker. Vroeger werd gedacht dat bacteriële vaginose ‘vervelend maar ongevaarlijk’ is. Toch kunnen in sommige gevallen problemen optreden. De infectie kan opstijgen naar de eileiders en daar een ontsteking veroorzaken. Zwangere vrouwen met bacteriële vaginose hebben een hoger risico op vroeggeboorte. Ook hebben vrouwen met een bacteriële vaginose meer kans om een hiv-infectie en andere soa’s op te lopen.

Behandeling

Bacteriële vaginose wordt behandeld met een korte antibioticakuur, meestal metronidazol of clindamycine. Het is niet zinvol om de mannelijke partner mee te behandelen. Bij vrouwen die seks hebben met vrouwen kan het wel zinvol zijn om ook de partner te behandelen. Ondanks de behandeling en adviezen krijgen sommige vrouwen de infectie regelmatig terug.

Wat kan ik zelf?

Probeer de natuurlijke toestand van de vagina niet te verstoren. Het is voldoende om de schaamstreek met lauw water af te spoelen. Zeep of ‘intiemproducten’ kunnen de balans verstoren.

Redactie
De redactie van dit artikel is gedaan door Redactie Huidhuis
Bij de redactie van Huidhuis zijn alle auteurs bekend.
Meer over Stichting Huidhuis
Omhoog