Zoeken
Menu
Aandoeningen

Atheroomcyste

Ook bekend als: Epidermale cyste

Wat is een atheroomcyste?

Een atheroomcyste is een zogenoemde ‘retentiecyste’. Dit betekent dat het een afgesloten holte in de huid is, met een eigen wand. In deze holte zitten vocht, cellen of celproducten.

Een atheroomcyste ontstaat doordat een talgklier of haarzakje verstopt raakt. Deze aandoening is onschuldig en geeft meestal geen klachten.

Ontstaan

Een atheroomcyste is een onschuldige zwelling van een verstopte talgklier of haarzakje. Doordat het talg niet kan worden afgevoerd, wordt deze klier steeds groter.

Symptomen

Bij een atheroomcyste zit een huidkleurige bolletje vast aan de huid die eroverheen ligt, maar los van de huid eronder. Soms kun je in het midden een puntje zien van de uitvoergang (porus). Ze kunnen enkele millimeters tot meerdere centimeters groot zijn.

Atheroomcystes komen vooral voor op het behaarde hoofd, het gezicht, de hals en op de borstkast. Ze zijn onschuldig en geven meestal geen klachten. 

Een cyste kan wel ontstoken raken. Dan wordt de cyste rood en pijnlijk, en kan spontaan openbarsten of uitgeknepen worden. Daarna komt de talgklierinhoud naar buiten. Deze is halfvast, witgeel en vettig. Soms ruikt de inhoud vies en is het ook een beetje bloederig.

Behandeling

Kleine atheroomcystes zijn onschuldig en hoeven niet behandeld te worden.

Grote, ontstoken of cosmetisch storende cystes kun je laten verwijderen, chirurgisch laten ‘uitpellen’ (extirpatie). Dit wordt gedaan onder een plaatselijke verdoving. Er wordt dan een sneetje in de huid gemaakt die eroverheen ligt. Daarna wordt de hele cyste verwijderd, met cystewand en al. Als er resten van deze wand achterblijven, is de kans namelijk groot dat de cyste terugkomt.

Voor zo’n ingreep kun je soms bij de huisarts terecht. Maar je kunt ook worden verwezen naar de dermatoloog of chirurg.

Redactie
De redactie van dit artikel is gedaan door Redactie Huidhuis
Bij de redactie van Huidhuis zijn alle auteurs bekend.
Meer over Stichting Huidhuis
Omhoog