Zoeken
Menu
Aandoeningen

Astma

Wat is astma?

Astma is een aandoening van de luchtwegen (in de longen). De luchtwegen zijn extra gevoelig voor prikkels waar andere mensen geen last van hebben, bijvoorbeeld rook. De luchtwegen reageren dan door te vernauwen. Hierdoor kan er minder lucht doorheen, waardoor het ademen moeilijker gaat. Ook raakt het slijmvlies in de binnenkant van de luchtwegen ontstoken waardoor het opzwelt en slijm gaat produceren. Daardoor worden de luchtwegen nog nauwer.

Ontstaan

Het is niet precies bekend waarom de longen van de ene persoon wel reageren op bepaalde prikkels en die van de andere niet. We weten dat de kans op het ontwikkelen van astma groter is bij te vroeg geboren kinderen of wanneer de moeder heeft gerookt tijdens de zwangerschap. Ook erfelijkheid lijkt een rol te spelen, want astma komt vaak bij meerdere personen binnen een familie voor.

Sommige prikkels zorgen voor een reactie van de longen, omdat ze de luchtweg irriteren, zoals rook. Andere prikkels, zoals graspollen, zorgen voor een allergische reactie in de longen waardoor de luchtweg vernauwt. Astma komt (binnen een familie) vaak samen voor met eczeem, hooikoorts of voedselallergie. Dit zijn allemaal aandoeningen waarbij er een neiging is om overmatig te reageren op prikkels (atopie).

Symptomen

Door het nauwer worden van de luchtwegen word je kortademig, de ademhaling wordt piepend en je kan gaan hoesten. Niet iedereen reageert hetzelfde op prikkels en het verschilt per persoon hoe erg de astma is.

Behandeling

Met medicijnen kan astma niet echt genezen worden maar de klachten kunnen wel verminderen of wegblijven. Behandeling bestaat meestal uit medicijnen die de luchtweg verwijden en die ontstekingsremmend werken.

Redactie
De redactie van dit artikel is gedaan door Redactie Huidhuis
Bij de redactie van Huidhuis zijn alle auteurs bekend.
Meer over Stichting Huidhuis
Omhoog