Zoeken
Menu
Aandoeningen

Angiokeratoom

Ook bekend als: Keratoangiomen

Wat is een angiokeratoom?

Angiokeratomen zijn goedaardige afwijkingen van de oppervlakkige bloedvaatjes in de huid. De bloedvaatjes zijn bij deze aandoening verwijd en liggen als kleine bobbeltjes op de huid. De plekjes zien er schilferig uit en zijn roodblauw, donkerblauw tot zwart van kleur. Soms lijken agiokeratomen wel wat op wratten. Vaak zijn ze enkele millimeters groot. 

Er zijn verschillende varianten angiokeratomen. Je kunt een paar angiokeratomen bij elkaar hebben of maar één plekje. Ze kunnen verspreid over het hele lichaam zitten.

Het angiokeratoom van Fordyce komt het meest voor, vooral bij mensen van middelbare leeftijd en ouder. 1 op de 6 mannen boven 70 heeft deze plekken. Bij deze variant ontstaan meerdere roodblauwe plekjes op de balzak (scrotum), soms op de glans en de schacht van de penis. Bij vrouwen komen de plekjes vaak voor op de vulva (uitwendige gedeelte van de vagina).

Meerdere kleine angiokeratomen over het hele lichaam kunnen ook bij de ziekte van Fabry voorkomen. Bij deze zeldzame erfelijke ziekte kunnen eveneens hart- en nierproblemen ontstaan.

Ontstaan

Het is niet bekend waardoor angiokeratomen ontstaan.

Onderzoek

De diagnose wordt door de arts vaak op het blote oog gesteld. Soms wordt er een biopt genomen om een kwaadaardige huidaandoening uit te sluiten. Bij een biopt wordt de huid ter plaatse verdoofd om er een klein stukje uit te halen. Dit gebeurt met behulp van een soort appelboortje. Het stukje wordt daarna opgestuurd voor microscopisch onderzoek.

Symptomen

Angiokeratomen geven meestal geen klachten. Soms kunnen ze jeuken, irriteren of bloeden.

Behandeling

Angiokeratomen kunnen geen kwaad en hoeven in principe niet behandeld te worden. Zijn de plekjes cosmetisch storend, dan kunnen ze om die reden wel behandeld worden. Een arts kan ze bijvoorbeeld wegbranden (coagulatie), bevriezen (cryotherapie) of behandelen met laser.

Redactie
De redactie van dit artikel is gedaan door Redactie Huidhuis
Bij de redactie van Huidhuis zijn alle auteurs bekend.
Meer over Stichting Huidhuis
Omhoog