Aktinische Keratose (AK), ook wel bekend als zonneschade, wordt vooral op latere leeftijd gezien bij mensen die veel aan de zon zijn blootgesteld. AK is een voorstadium van huidkanker (premaligne huidafwijking).
Door langdurige blootstelling aan zonlicht ontstaat er schade in een van de huidlagen, waardoor er een verhoorningsstoornis optreedt. Hierdoor ontstaat er schilfering en roodheid. AK kan na vele jaren overgaan in een plaveiselcelcarcinoom (PCC), een vorm van huidkanker.
AK komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen, bij mensen met een lichte huid, op latere leeftijd en bij mensen met een hoge zonblootstelling vanwege werkzaamheden en andere activiteiten buitenshuis. Daarnaast hebben mensen met een verslechterd immuunsysteem, bijvoorbeeld door gebruik van bepaalde medicijnen, een grotere kans op het ontwikkelen van AK.
AK komt met name voor op plaatsen die veel aan de zon zijn blootgesteld, zoals in het gelaat, op de handen, op de armen en op de hoofdhuid. Er worden vlakke, harde, droge, ruw aanvoelende en soms rode huidafwijkingen gezien die branderig aan kunnen voelen. Het aantal plekjes en de grootte variëren per persoon.
Het risico op AK kan worden verkleind door blootstelling aan zonlicht te beperken en door zonnebrandcrème en bedekkende kledij te gebruiken.
AK geneest zelden uit zichzelf. Als AK niet behandeld wordt kan het op den duur overgaan in huidkanker, maar dit hoeft niet. De plekjes worden meestal behandeld met stikstof (cryotherapie) of met een crème waarin fluorouracil zit. Soms wordt gekozen voor een andere crème (Imiquimod), fotodynamische therapie (een vorm van lichttherapie), laserbehandeling of chirurgische verwijdering.
Stichting Huidhuis wordt gerund door vrijwilligers en is afhankelijk van giften en donaties. Zonder uw bijdrage kan Huidhuis niet voortbestaan.