Sommige kinderen hebben vanaf de geboorte een accessoire, oftewel extra, tepel. Het komt voor bij ongeveer 2 tot 6% van de meisjes en bij 1 tot 3% van de jongens. Extra tepels worden vaker gezien bij mensen met een donkere huid dan bij blanke mensen. Over het algemeen geeft een extra tepel geen klachten. De medische naam voor een extra tepel is polythelia. Soms zit er onder de tepel ook borstklierweefsel, dan spreek je van polymastia. Een extra tepel wordt nogal eens verward met een moedervlek.
Het is niet precies bekend waarom een extra tepel ontstaat.
Een extra tepel kan eruit zien als een roze/bruin verheven plekje of als een echt tepeltje, maar dan vaak kleiner en zonder tepelhof (het donkere randje om de tepel heen). De extra tepel zit meestal net onder de borst maar ze kunnen langs de hele ‘melklijn’ voorkomen. De melklijn is een denkbeeldige lijn vanaf de oksels over de tepels naar de lies. Soms zit er ook wat borstklierweefsel onder de tepel.
In de puberteit kan de tepel reageren op hormonale veranderingen, zoals de menstruatie. De tepel kan dan groter en pijnlijk worden. Ook kan er, als er ook borstklierweefsel onder de tepel zit, bij vrouwen tijdens de borstvoeding wat melk uit de extra tepel komen. Mogelijk bestaat er een relatie tussen het hebben van een extra tepel en het hebben van afwijkingen aan de urinewegen, maar dit is omstreden.
Een extra tepel kan geen kwaad. Er is dan ook geen behandeling nodig. Als de extra tepel cosmetisch storend is kan overlegd worden met de arts of hij weggehaald kan worden door middel van een operatie.
Stichting Huidhuis wordt gerund door vrijwilligers en is afhankelijk van giften en donaties. Zonder uw bijdrage kan Huidhuis niet voortbestaan.