Zoeken
Menu
Aandoeningen

Herpes genitalis

Ook bekend als: Genitale herpes

Wat is herpes genitalis?

Herpes genitalis is een seksueel overdraagbare aandoening (een soa), die wordt veroorzaakt door een virus. Bij besmetting ontstaan blaasjes op de huid en slijmvliezen van de penis, vagina en anus. Het virus blijft na besmetting altijd in het lichaam aanwezig en kan steeds opnieuw actief worden (bijvoorbeeld bij een lage weerstand), net als een koortslip. Hierdoor is genitale herpes een soa die vaak schuldgevoelens oproept en is het soms lastig om een nieuwe relatie te beginnen.

Ontstaan

Herpes genitalis wordt veroorzaakt door een infectie met het herpessimplexvirus (HSV). Van dit virus bestaan twee typen, namelijk HSV-1 en HSV-2. HSV-1 veroorzaakt de koortslip, oftewel herpes labialis. HSV-2 veroorzaakt herpes genitalis. Steeds vaker wordt HSV-1 ook gezien als veroorzaker van herpes genitalis. Dit komt door contact tussen mond en de geslachtsdelen (oraal seksueel contact). Het virus zit in het vocht van de blaasjes. Door contact tussen de blaasjes en de huid of slijmvliezen van de mond, penis, vagina of anus kan het virus het lichaam binnendringen.

Symptomen

Binnen een week na de besmetting ontstaan de klachten. Vaak begint het met koorts en ‘niet lekker voelen’. Daarna ontstaan pijnlijke blaasjes op de huid en slijmvliezen. Bij de vrouwen zitten de blaasjes op de schaamlippen, de vagina, de baarmoedermond en in of rond de anus. Bij mannen zitten ze aan de buitenkant van de penis en in of rond de anus. Naast de blaasjes kan er pijn bij het plassen zijn en kunnen de lymfeklieren in de liezen gezwollen zijn. Bij vrouwen kan de vaginale afscheiding er ook anders uitzien.

De blaasjes gaan kapot waardoor pijnlijke wondjes ontstaan. Binnen 1 tot 4 weken genezen de wondjes weer zonder littekens. Na de eerste infectie blijft het virus in het lichaam aanwezig, zonder dat je er iets van merkt. Bij stress of verminderde weerstand kan het virus weer actief worden en opnieuw voor blaasjes rond de geslachtsorganen zorgen (je hoeft dan dus niet opnieuw contact gehad te hebben met iemand die herpes genitalis heeft). De klachten zijn dan vaak minder heftig dan bij de eerste keer en de blaasjes genezen sneller. Mensen met een HSV-2 besmetting krijgen ongeveer 4 tot 5 keer per jaar zo’n nieuwe opvlamming. Mensen met HSV-1 ongeveer 1 keer per jaar.

Behandeling

Er bestaat geen behandeling om het virus uit het lichaam te laten verdwijnen. Bij ernstige klachten en wanneer de klachten vaak terugkomen kunt u overleggen met uw arts of medicijnen (anti-virus tabletten) zinvol zijn.

Wat kan ik zelf?

Informeer je huidige partner. Alleen als de partner ook klachten heeft, moet hij of zij de dokter bezoeken. Probeer open te zijn, ondanks schaamte of schuldgevoelens. Als je weet van wie je de herpesinfectie hebt gekregen, is het goed om hem of haar te informeren. Dit kan namelijk helpen bij het beperken van de verdere verspreiding van het virus.

Wanneer jij of je seksuele partner een aanval van genitale herpes doormaakt, is het beter om geen geslachtsgemeenschap te hebben of een condoom te gebruiken. Let wel op: een condoom kan besmetting met het herpesvirus niet altijd voorkomen. Ook kun je bij een koortslip beter geen orale seks hebben (pijpen of beffen). Vermijd contact met de blaasjes. Door met je vingers aan de blaasjes te zitten kun je het virus verder over je lichaam verspreiden.

Als je als zwangere vrouw voor het eerst een herpesinfectie krijgt, meldt dit dan bij je arts.

Redactie
De redactie van dit artikel is gedaan door Redactie Huidhuis
Bij de redactie van Huidhuis zijn alle auteurs bekend.
Meer over Stichting Huidhuis
Omhoog