Fissura ani is een kloofje of scheurtje in de anus. Meestal zit dit aan de voor- of achterkant van de anus. Iedereen kan er last van krijgen, ook baby’s en kleuters. Maar het komt vooral voor bij jongeren en mensen van middelbare leeftijd.
Zo’n kloofje of scheurtje ontstaat mogelijk door te harde poep (ontlasting). Daardoor scheurt bij wc-bezoek de huid van de anus en raakt de binnenste kringspier geïrriteerd en min of meer verkrampt.
Deze aandoening is zeer pijnlijk en hardnekkig.
De oorzaak van het ontstaan van zo’n kloofje of scheurtje is niet bekend. Waarschijnlijk ontstaat het door te harde poep, waardoor de huid van de anus is gescheurd bij het naar de wc gaan. Daarbij raakt ook de binnenste kringspier van de anus geïrriteerd en in een soort kramp. Daardoor verslechtert de doorbloeding.
Een arts kan een kloofje in de anus vaak op basis van je verhaal vaststellen. Om andere aandoeningen uit te sluiten, zal hij soms ook de anus een beetje spreiden en bekijken.
Deze aandoening kan zeer pijnlijk en hardnekkig zijn. Niet alleen doet het poepen zeer, maar je kunt er ook bij bloeden. Door pijn en spanning wordt het vaak (zonder dat je het merkt) opgehouden. Daardoor kun je juist last krijgen van verstopping en harde poep. Bij het volgende wc-bezoek scheurt het kloofje dan weer open.
De behandeling is erop gericht dat het kloofje in de anus kans krijgt om te genezen. Hiervoor moet de poep zacht zijn. Dit kan door voldoende vezels te eten, minstens 2 liter water te drinken. Daarnaast kun je hiervoor van de arts medicijnen krijgen: poeders of drankjes.
De arts kan ook zalf voorschrijven om op het kloofje te smeren. Deze zalf verwijdt de bloedvaten en verslapt de kringspier.
Een volgende stap zijn injecties in de kringspier om de spanning te laten afnemen en de doorbloeding te verbeteren. Eventueel kan een kleine operatie worden overwogen. Dan wordt onder plaatselijke of algehele verdoving een sneetje gemaakt naast de anus en een deel van de sluitspier in geknipt.
Stichting Huidhuis wordt gerund door vrijwilligers en is afhankelijk van giften en donaties. Zonder uw bijdrage kan Huidhuis niet voortbestaan.