Dermatosis papulosa nigra is een huidaandoening die vooral voorkomt bij mensen met een donkere huid. Het is de medische benaming voor kleine, bruine tot zwarte bultjes op de huid. De bultjes kunnen op wratjes lijken en komen vooral in het gezicht en in de nek voor. De wrat-achtige plekjes verschillen van vorm en grootte.
Het gaat om een onschuldige huidaandoening.
Hoe dermatosis papulosa nigra de ontstaan, is onbekend. De huidaandoening komt veel voor bij mensen van het Aziatische en negroïde ras. Wel speelt erfelijkheid bij ongeveer de helft van de mensen met papulosa nigra een sterke rol. De bultjes kunnen op alle leeftijden ontstaan. Vaak neemt het aantal in de puberteit toe. Dermatorsis papulosa nigra treft vooral vrouwen, maar ook mannen kunnen de bultjes krijgen.
Deze huidaandoening kenmerkt zich door kleine, donkerbruin tot zwarte bultjes op de huid. De pigmentafwijkingen zijn gemiddeld 1 tot 5 millimeter groot. De plekjes kunnen zowel bol als plat zijn, maar geven geen klachten. In sommige gevallen kunnen de plekjes wat jeuken.
Gaan de plekjes bloeden, verkleuren, of veranderen ze van vorm? Neem dan contact op met je huisarts.
De arts kan de diagnose dermatosis papulosa nigra meestal met het blote oog vaststellen. In sommige gevallen wordt een huidbiopt genomen.
Dermatosis papulosa nigra is een onschuldige huidaandoening en hoeft daarom ook niet te worden behandeld. Wel kan de aandoening cosmetisch storend zijn. Een huisarts of dermatoloog kan de bultjes eventueel wegbranden (elektrocoagulatie). Dit kan onder lokale verdoving. De bultjes kunnen ook worden weggeschaafd (curretage), bevroren (cryotherapie) of worden behandeld met lasertechnieken.
Toch wordt deze onschuldige huidaandoening meestal niet behandeld. Het risico na behandeling is namelijk het ontstaan van hyperpigmentatie (donkere verkleuring) of hypopigmentatie (het lichter worden van de huid).
Je kunt zelf niets doen om dermatosis papulosa nigra te voorkomen.
Vind je de huidaandoening cosmetisch storend? Dan kun je ervoor kiezen om de plekjes te laten verwijderen. Overleg met je huisarts over de verschillende mogelijkheden.
Stichting Huidhuis wordt gerund door vrijwilligers en is afhankelijk van giften en donaties. Zonder uw bijdrage kan Huidhuis niet voortbestaan.