Als seks goed en vanzelf gaat, lijkt het erg eenvoudig. Maar seks is complex. Eigenlijk is het een opeenstapeling van allerlei lichamelijke en emotionele processen.
Een deel van seks verloopt (gelukkig) onbewust. Immers, als je tijdens seks diep gaat nadenken, helpt dat meestal niet. Wat kan bij problemen wel helpen? Van tevoren bedenken wat je wilt en niet wilt of durft – en dit bespreken met je partner.
Dat lijkt moeilijk. In de praktijk zul je echter merken dat die ander het ook moeilijk vindt en vaak blij is als je erover begint. Lukt dit niet, dan kan een seksuoloog helpen om seks bespreekbaar te maken.
Vaak willen mensen het eerste gesprek met een seksuoloog alleen voeren, en pas later samen met hun partner erbij. Dat kan allemaal. In overleg met de seksuoloog bepaal je namelijk hoe jij het wilt.
Met welke vragen kun je terecht bij een seksuoloog? In principe met álle vragen en problemen op het gebied van seks en relatie.
Denk daarbij aan:
Huidziekten die de geslachtsorganen aantasten en last/pijn veroorzaken (genitale huidziekte), kunnen ook vragen of problemen op seksueel gebied geven. Ook daar kan een seksuoloog samen met jou naar kijken. Bijvoorbeeld:
Zin en opwinding hebben met elkaar te maken. Ze worden door allerlei factoren bepaald. Zo kunnen zin, opwinding en orgasme indirect worden geremd door onwetendheid, onzekerheid, angst, verdriet, boosheid, teleurstelling, schuld, schaamte en een negatief beeld van jezelf (of je geslachtsorganen). Gemiddeld zijn vrouwen daar gevoeliger voor dan mannen.
Een ziekte kan de huid op verschillende plekken op het lichaam aantasten. Er zijn ook huidziekten die problemen geven bij de geslachtsorganen. Daardoor kun je in zin en opwinding worden geremd. Het is ook belangrijk hoe de partner daarop reageert. Gemiddeld genomen maakt een ‘accepterende partner’ het namelijk makkelijker. Maar soms wordt ‘accepteren’ door beiden anders ingekleurd. Er kan onbegrip, teleurstelling en verwijdering ontstaan als de een bijvoorbeeld ‘toch gewoon wil blijven proberen’ en de ander ‘even rust’ wenst.
Een orgasme is de ontlading na seksuele opwinding die hoog genoeg was en lang genoeg heeft geduurd. Lichamelijk is klaarkomen het ritmisch samentrekken van de bekkenbodemspieren.
Opwinding ontstaat bij de vrouw en de man door stimulatie en zwelling van de zwellichamen. Bij de vrouw is dit in de clitoris, en bij de man in de penis. De clitoris is een veel groter orgaan dan het bolletje dat je normaal ziet. De clitoris is zeer gevoelig zenuwweefsel, net als de eikel bij de man.
Vrouwen vinden het eigenlijk nooit prettig als de clitoris direct wordt aangeraakt; ook al denken veel mannen van wel. Sterker nog: normaliter trekt de clitoris zich tijdens opwinding terug onder het capuchonnetje dat de binnenste schaamlippen vormt.
Bij de huidziekte lichen sclerosus kan de clitoris bedekt worden doordat de binnenste schaamlippen eroverheen groeien. Dit wordt een ‘begraven clitoris’ genoemd. Toch blijft de clitoris prikkelbaar. Een orgasme blijft in principe dan ook mogelijk.
Om een stijve penis (erectie) te krijgen, is het belangrijk dat er bloed naar de zwellichamen van de penis gaat. Daarvoor zijn gezonde bloedvaten nodig.
Huidziekten tasten in het algemeen de bloedvaten van de penis niet aan. Lichamelijk blijft het bij een huidaandoening dus mogelijk om een erectie te krijgen. Toch kan er een erectieprobleem ontstaan. Dit wordt dan indirect veroorzaakt door remmende gedachten, bijvoorbeeld angst voor pijn.
Elke huidziekte die de geslachtsorganen aantast (genitale huidziekte), kan last/pijn veroorzaken. Dit kan zowel bij masturberen voorkomen, als bij seks met een partner. Dit geldt dan met name bij penetratie of gemeenschap.
Voor een vrouw is het belangrijk dat ze voldoende opgewonden en dus vochtig is als ze gemeenschap wil hebben. Verder moet ze haar bekkenbodemspieren voldoende kunnen ontspannen en dus voldoende ‘ruim’ zijn.
Bij vrouwen met de huidziekte lichen sclerosus is de ‘buitenkant’ van de vagina aangedaan. Dit is eigenlijk de ingang (vulva) van de vagina. De binnenste schaamlippen worden stugger en kunnen vergroeien. Daardoor wordt de ingang nauwer. Gemeenschap kan hierdoor onmogelijk worden.
Bij vrouwen met de huidziekte lichen planus is de ‘binnenkant’ van de vagina aangedaan. Deze kan heel pijnlijk zijn en vergroeid raken. Hierdoor wordt gemeenschap onmogelijk. Als je gemeenschap hebt terwijl dit pijn doet, kan er een negatieve spiraal ontstaan.
Behalve de pijn kan er bij een genitale huidziekte namelijk extra last zijn als de ingang door onvoldoende opwinding droog is. De ingang kan door angst voor pijn ook verkrampt zijn. De zin en opwinding kunnen zo steeds verder afnemen.
Als een man gemeenschap wil, is daarbij niet alleen het hebben van een erectie belangrijk. De voorhuid moet ook soepel over de eikel kunnen schuiven. Bij sommige genitale huidziekten, zoals het eerder genoemde lichen sclerosus, wordt de voorhuid stugger en nauw(er). Gemeenschap kan dan pijnlijk worden. En ook bij masturberen kan een nauwe voorhuid pijn doen.
Stichting Huidhuis wordt gerund door vrijwilligers en is afhankelijk van giften en donaties. Zonder uw bijdrage kan Huidhuis niet voortbestaan.