Zoeken
Menu
Aandoeningen

Congenitale dermale melanosis

Wat is een congenitale dermale melanosis?

Congenitale dermale melanosis is een egale blauwgrijze vlek die vaak gezien wordt bij pasgeboren baby’s met een donkere huid van kleur. Bij baby’s met een lichte huid van kleur wordt de congenitale dermale melanosis vlek haast niet gezien.

De vlek is meestal binnen een paar dagen na de geboorte zichtbaar met een verkleuring op de onderrug en billen. Soms komt congenitale dermale melanosis ook op andere plekken van het lichaam voor.

Ontstaan

Congenitale dermale melanosis wordt veroorzaakt door hoopjes pigmentcellen, diep in de huid. Pigmentcellen die oppervlakkig in de huid liggen geven een bruinige kleur, terwijl pigmentcellen die diep in de huid liggen een blauwe kleur geven. Tijdens de ontwikkeling van het kind in de baarmoeder verplaatsen pigmentcellen zich vanuit de diepte, naar de oppervlakte van de huid. Mogelijk gaat er bij dit proces iets mis of wordt het proces vertraagd. De cellen zijn in de eerste levensjaren van de baby nog bezig met deze verplaatsing. Hierdoor ontstaat een cluster met pigment. 

Symptomen

Congenitale dermale melanosis geeft een egale blauwgrijze tot zwarte vlek die in het niveau van de huid ligt. Meestal zitten de vlekken op de onderrug of op de billen, ongeveer een paar centimeter groot. Ze kunnen ook op andere plaatsen voorkomen en wat groter zijn.

Behandeling

Behandeling is niet nodig. Congenitale dermale melanosis wordt niet kwaadaardig en het kind heeft er zelf geen last van. Vaak verdwijnt de congenitale dermale melanosis vanzelf rond de leeftijd van 4 jaar.

Redactie
De redactie van dit artikel is gedaan door Redactie Huidhuis
Bij de redactie van Huidhuis zijn alle auteurs bekend.
Meer over Stichting Huidhuis
Omhoog