Zoeken
Menu
Aandoeningen

Kersenwratten

Ook bekend als: Seniele angiomen

Wat zijn kersenwratten?

Kersenwratten zijn rode bolletjes op de huid van 1 mm tot 1 cm doorsnede. Ze komen voor op de romp, in het gezicht en in de nek en worden beschouwd als goedaardige huidtumoren.

Deze bolletjes ontstaan doordat de kleine bloedvaatjes zich op die plek vermeerderen en voller met bloed worden. Officieel zijn het dan ook geen wratjes, maar gaat het om een plaatselijke vermeerdering van bloedvatweefsel in de lederhuid.

De ‘gewone’ wratten (verruca vulgaris) worden veroorzaakt door een virus, kersenwratjes niet. De volkomen onschuldige kersenwratjes zijn niet besmettelijk en hoeven niet behandeld te worden. Gewone wratjes zijn wél besmettelijk.

Kersenwratjes komen net zo vaak bij mannen als bij vrouwen voor. Wel wordt deze aandoening vaker gezien bij mensen met een blanke huid.

Ontstaan

Bij bijna alle mensen ouder dan 60 jaar zijn een of meer kersenwratjes ontstaan. De medische term ‘seniele angiomen’ betekent dan ook ‘ouderdomsvaatzwellinkjes’. De precieze reden dat de kleine bloedvaatjes zich plaatselijk vermeerderen en voller met bloed worden, is niet bekend.

Symptomen

Kersenwratjes zijn helderrood en hebben de vorm van een ronde halve bol (een halve kers). Je vindt de zwellinkjes op de romp, in het gezicht en in de nek. De wratjes zijn goedaardig en geven geen klachten. Wel kunnen ze ontsierend zijn op de huid.

Behandeling

Kersenwratten hoeven niet behandeld te worden. Maar wie zich eraan stoort, kan de wratten laten verwijderen en de vaatjes laten dichtschroeien met een naaldje. Deze techniek wordt coagulatie genoemd.

Lasertherapie is ook mogelijk. Na de behandeling met een vaatlaser verschijnt er een korstje op de behandelde plek. Na ruim een week valt het korstje er vanzelf af. Soms moet een kersenwrat meerdere keren behandeld worden.

Redactie
De redactie van dit artikel is gedaan door Redactie Huidhuis
Bij de redactie van Huidhuis zijn alle auteurs bekend.
Meer over Stichting Huidhuis
Omhoog